Van Zeeuwse Kust tot Stadslichten met: Joost Kools

Ik ben Joost Kools, 22 jaar oud, en ik kom uit West-Zeeuws Vlaanderen. Hoewel ik een tijdje in Rotterdam heb gewoond voor mijn studie, ben ik teruggekeerd naar Zeeland omdat ik hier ben opgegroeid en liever mijn leven en bedrijf hier wilde opbouwen. Mijn passie voor videografie begon toen ik 10 jaar oud was bij een regionale omroep, waar ik vrijwillig korte items maakte over lokale gebeurtenissen. Deze hobby groeide uit tot een carrière in bedrijfsfotografie en -videografie.

Toen ik ongeveer 10 jaar oud was, ben ik begonnen bij een kleine regionale omroep als vrijwilliger, waar ik korte items op beeld zette over verschillende gebeurtenissen in de streek, zoals streekmarkten of evenementen die plaatsvonden in de regio. Dit heb ik gedaan tot ik ongeveer 17/18 jaar oud was, waarna ik steeds meer eigen werk begon te maken in de vorm van bedrijfsfotografie en bedrijfsvideo’s. Voor mij was het eigenlijk nooit moeilijk om deze stap te maken. Toen ik nog jonger was, was het gewoon leuk om met leeftijdsgenoten korte video’s te maken, en naarmate ik ouder werd, werd dit steeds serieuzer. Zonder dat ik het doorhad, kon ik opeens van mijn hobby mijn werk maken en kon ik beginnen met het aanschaffen van eigen apparatuur. Naarmate de jaren zijn verstreken, is dit steeds verder uitgegroeid.

Hoe ik te werk ga met projecten verschilt van project tot project. Sommige projecten moeten volledig worden uitgedacht, terwijl bij andere projecten het eenvoudig filmen is wat er te zien is. In de meeste gevallen heb ik eerst een gesprek met een eventuele klant en luister ik vooral naar wat het doel is van het beeldmateriaal dat ik ga maken en welk verhaal ze willen vertellen met de beelden die ik ga maken. Na dit gesprek ga ik aan de slag en werk ik een plan uit over hoe ik de opnames wil gaan aanpakken, en leg ik dit weer voor aan de klant. Daarna kunnen de opnames beginnen. Ik kijk van tevoren al of het iets is wat ik in mijn eentje kan doen, of dat ik eventueel een tweede cameraman, een belichter of een geluidsman moet meenemen waarmee ik samen de opnames maak.

Een project waar ik enorm trots op ben, is de serie afleveringen die ik afgelopen jaar mocht maken voor Ervaar Terneuzen, met als thema “Terug naar Terneuzen”. In deze video’s portretteerde ik mensen die ooit voor hun studie de streek hadden verlaten maar uiteindelijk terugkeerden en zich hier vestigden. Dit project raakte me persoonlijk, omdat het me confronteerde met het vraagstuk waar ik zelf ook mee worstelde: blijf ik in Zeeland of ga ik weg? Een ander project waar ik met veel trots op terugkijk, is “De Dromer”. Hierbij documenteerde ik het proces van het bedenken, bouwen en tentoonstellen van een kunstwerk van Caboor Ontwerpstudio. Dit project gaf me veel creatieve vrijheid, zowel tijdens de opnames als bij het bewerken van het materiaal.

Hoewel ik veel uitdagingen en obstakels ben tegengekomen, zoals het uitleggen van het filmproces in een regio waar de foto- en videobranche minder ontwikkeld is dan in de randstad, blijf ik vastberaden in mijn videoproductiecarrière. Mijn toekomstplannen zijn vooral gericht op het blijven creëren en het uitbreiden van samenwerkingen. Ik hoop steeds meer met een belichter op pad te kunnen en te kunnen samenwerken met andere videografen en fotografen uit de streek. Ik geloof dat het delen van creatieve inzichten en samenwerken met anderen kan leiden tot nog betere resultaten in mijn werk.

Volgens mij is de belangrijkste eigenschap die mij de mogelijkheid biedt om dit te doen, mijn sociale vaardigheden en de eigenschappen die daarbij horen. Het vermogen om contact te leggen en mijn kennissenkring uit te breiden, speelt een cruciale rol, vooral in een regio waar de creatieve sector minder ontwikkeld is dan in de randstad. Samenwerking is essentieel om vooruitgang te boeken en succes te behalen.

Voor aspirant-videomakers die willen groeien in de industrie, zou ik adviseren om vooral te doen wat ze leuk vinden en niet bang te zijn om een eigen creatieve draai te geven aan hun werk. Het leggen van contacten en gunnen van kansen aan anderen zijn ook van onschatbare waarde. Als je ooit met mij wilt samenwerken, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Blijf op de hoogte van het laatste CineZee nieuws